Responsive Banner design
Home » , » Probiyotik ve Probiyotiklerin Faydaları

Probiyotik ve Probiyotiklerin Faydaları

Probiyotik nedir? 

Probiyotikler, sindirim sistemimizde belli sayıda bulunan ve tüketildiği zaman kişinin bağırsaklarında bulunan bakteri sayısının dengesini sağlamak suretiyle sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını koruyan canlı mikroorganizmalar ve bileşenleri tanımlamaktadırlar.

Probiyotik gücünüzü artırın

Bağırsaklarınızda bulunan probiyotikler ne kadar çoksa sağlığınız o kadar güçlü bir korunma altında demektir. Bedenimiz kendi hücrelerimizin yaklaşık 10 katı daha fazla bakteri içermekte. Bu bakterilerin yaklaşık yüzde doksanından fazlası bağırsaklarmızda yaşamakta.

Bağırsakta bulunan bakteriler bağışıklık sistemimizin güçlenmesinden alerjik reaksiyonların önlenmesine, sindirim sistemimizin güçlü çalışmasından bağırsak fonksiyonlarımızın iyileştirilmesine kadar bir çok konuda önemli fizyolojik görevler üstlenmekte.

Yeni yapılan bazı çalışmalar bağırsakta bulunan  bakteri dengesi güçlü olan kişilerde kalp ve beyin damar hastalıklarının da daha az görüldüğünü gösteriyor. Yine yeni bir çalışma bu bakterilerin kalp krizi ve feelce karşı da korunma sağladığını ispatlıyor. 

Bağırsakta bulunan bakterileri sayıca çoğaltmanın yolu daha çok kefir, yoğurt ve mayalanmış yiyecek tüketmekten geçmekte. Ayrıca bu bakterilere ciddi zararlar verebilen antibiyotiklerden olabildiğince uzak kalmak da önemli bir ayrıntı. Antibiyotikler bu tür yararlı bakterilerin sayısını ciddi biçimde azaltıyor. Zaten antibiyotik kullanımı sonrasında ortaya çıkan ishallerin sebebi de yararlı bakterilerin azalması oluyor.

Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda Probiyotik Bakterilerin aşağıdaki yararları gösterdiği ortaya çıkmıştır ;
  •  Sindirim sistemini ilgilendiren Reflü, Gastrit, Ülseratif Kolit, ve Chorn sendromu,  pastik kolon, Irrıtabl bağırsak sendromu, bağırsak ve mide Polipleri tedavisinde
  •  İshal, Kabızlık gibi bağırsak düzensizliklerinde ve hazımsızlık,şişkinlik gibi şikayetlerde
  •  Bağışıklık sistemi bozukluklarında; sık hastalanan,yatalak,kronik hastalığa sahip kişilerde
  •  Allerjik hastalıkların tedavisinde
  •  Otoimmün hastalıkların tedavisinde
  •  Vücuda giren tüm zararlı mikropların, bağırsaktaki mantar( candida ), parazitlerin yok  edilmesinde.Dolayısıyla yiyeceklerin yağa ve şekere dönüşmesi engellenerek obesitenin    önüne geçilebildiği
  •  Vücuda toksik yük getiren zararlı maddelerin temizlenmesi ve bağırsak detoksunda
  •  Kan şekerinin dengelenmesinde ve şeker hastalarında
  •  Karaciğer hastalıklarında ve Kan kolestrol düzeyinin dengelenmesinde
  •  Hamile ve Lohusalarda tüm sindirim problemlerinde
  •  Yenidoğanda görülen Kolik sancısı tedavisinde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde
  •  Böbrek hastalıkları ve İdrar yolları enfeksiyonlarında
  •  Depresyon tedavisinde
  •  Kronik yorgunluk sendromunda
  •  Kanserden korunmak ve Kanser tedavisi görenlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek için...
  •  B grubu vitaminlerin ve K vitaminin üretimini ve emilimini sağlamak
  • Doğal lifle birlikte kalsiyumun bağırsaklardan emilimini artırabildikleri; böylelikle kemik erimesi (osteoporoz) gelişimini önlemeye ve formda kalmaya destek verebildikleri,
  • Kötü bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları yavaşlatabildikleri,
  • Vajinal florayı dengede tutarak, vajinal enfeksiyonlara sebep olan kötü bakterilerin (Candida) gelişimini baskılayabildikleri,
  • İdrar yolu enfeksiyonlarına ve seyahatlerde ishale sebep olabilen E.coli bakterisinin gelişimini engellemeye yardımcı olabildikleri,
  • Zehirli maddelerin vücuttan atılmasına yardımla, cildin ve görünümün iyileşmesine yardımcı olabildikleri ve böylece yaşlanmayı yavaşlattıkları,
  • Sindirim kanalında sağlıklı bir bakteri dengesi oluşturabildikleri,
  • Bazı, gerekli enzimleri üreterek, sindirime katkıda bulunabildikleri,
  • Ağız kokusu sorununun giderilmesine yardımcı olabildikleri,
  • Kemik erimesi ve bazı menapoz sıkıntılarını azalttığı
  • İnce ve kalın bağırsaklardaki kötü ve zararlı bakterilerin yerine geçerek, onları kontrol altına alabildikleri,
  • Laktoz (süt şekeri) ve protein sindirimini kolaylaştırabildikleri,
  • Antibiyotik tedavisi ve seyahat sırasında görülebilen ishal (diyare) sorununda dışarı çıkma sıklığını azaltabildikleri,
  • Antibiyotik ilaç kullanımı nedeniyle doğal mikro florası bozulan bağırsakların dengesinin düzeltilmesine yardımcı olabildikleri,
  • Kanser riskini azalttıkları,kanser tedavisinde immün sistemi güçlendirdikleri
  • Zararlı bakterilerin çoğalmalarını ve gelişmelerini engelleyerek, vücuttan atılmalarına yardımcı olabildikleri; böylece doğal bağışıklık sistemini güçlendirerek bir çok hastalığa karşı vücut direncinin artmasına katkıda bulunabildikleri, tespit edilmiştir.

Günlük beslenmenize doğal probiyotikleri ekleyerek, mide ve bağırsak sorunlarını önleyebilir, sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Doğada iki tür bakteri vardır. Bunlardan ilki; hastalıklara neden olan ve insan sağlığını bozan patojen bakterilerdir, ikinci grup ise; sindirim sistemimizin düzgün çalışmasını sağlayan yararlı bakterilerdir. 

Bakteriler derimiz dahil olmak üzere etrafımızdaki her yerdedir. Yararlı bakteriler ise, bağırsaklarımızda yaşarlar ve sindirim sürecine yardımcı olurlar. Aslında bağarsağımızdaki yararlı bakteriler olmadan besinlerin sindirimini gerçekleştiremeyiz. Antibiyotiklerin sık sık ve yüksek miktarda kullanılması patojen bakterileri öldürürken, yararlı bakterileri de öldürür. Bu durum çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Doğal probiyotik gıdalar sindirim sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Yararlı bakteriler bulunduran besinler:

Probiyotik gıdalar, sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olan canlı mikroorganizmaları içeren gıdalardır. Bu günlerde mikroorganizmaların canlı kültürleri bazı yiyecek ve içeceklere ekleniyor, ancak doğal probiyotik gıdaların daha faydalı olduğu kanıtlanmıştır. 

Probiyotik besin takviyeleri, piyasada mevcuttur ancak yapay olan her şey gibi yan etkiler gösterebilirler. Bu nedenle özellikle antibiyotik kullanımından sonra beslenmenize doğal probiyotik gıdaları eklemeniz önemlidir.

Probiyotik kelimesi “yaşam için iyi” anlamına gelir. Antibiyotikler ve diğer bazı ilaçlar hastalığa neden olanlarla birlikte yararlı bakterileri de yok ederler. Aşırı işlenmiş gıdaların tüketimi veya fiberden zengin olmayan bir diyet vücudunuzdaki probiyotiklerin azalmasına neden olabilir. Uzun süreli ishal ve stres vücuttaki probiyotik bakterileri yok edebilir. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı da probiyotik bakterilerin azalmasına ve sindirim sisteminin bozulmasına neden olur.

Probiyotik gıdaların sağlığa faydaları:

Bifidus regularis, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus ve laktik asit bakterileri doğal olarak bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin en yaygın çeşitleridir. Bu bakteriler, vücut içindeki zararlı bakterilerin çoğalmasını durdurmaya yardım eder. Ayrıca ishal, mide rahatsızlığı, şişkinlik, gaz, hazımsızlık, irritabl barsak sendromu ve diğer bağırsak sorunları önlemeye yardımcı olurlar. Yararlı bakteriler gastrointestinal enfeksiyonları önleyerek sindirim sistemini özellikle de bağırsakları sağlıklı tutarlar. Probiyotikler, hastalık sonrası hızlı iyileşmeyi sağlarlar. Bunlar mantar enfeksiyonlarının belirli türleri için büyük iş yaparlar. Önemli ölçüde alerjik reaksiyon riskini azaltırlar ve aynı zamanda solunum yolu enfeksiyonlarının gelişme riskini düşürürler. İdrar yolu enfeksiyonlarıyla mücadele etmeye yardımcı olurlar.

Probiyotik bakteriler içeren gıdalar, yiyeceklerdeki vitamin ve minerallerin emilimini arttırır. Bu gıdaların düzenli tüketimi kabızlık, kolit, gastroenterit, enfeksiyon, ishal, gaz, laktoz intoleransı, kötü sindirim ve özellikle kolon kanseri gibi çeşitli sağlık koşullarını önlemeye yardımcı olur. 

Bu gıdaların mesane kanseri riskini azaltmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı olurlar. Bu gıdalar çocuklardaki egzama belirtilerini azaltmaya yada önlemeye yardımcıdır.

Bazı doğal prebiyotik gıdalar;

-Ayran
-Süzme peynir
-Yoğurt
-Lahana turşusu
-Kefir
-Pastörize edilmemiş turşu ve zeytin
-Dhokla (nohut fermente edilerek yapılmış Hint aperatifi)
-Dosa (pirinç ve siyah mercimek fermente edilerek yapılan geleneksel Güney Hint yemeği)
-Idli (pirinç ve siyah mercimek fermente edilerek yapılan Hint aperatifi)
-Kim Chi (baharatlı, keskin fermente edilmiş lahana, geleneksel Kore yemeği)
-Miso (bir sos veya yaymak olarak kullanılan fermente soya salçası, popüler Japon gıdası)
-Natto (fermente edilen soya fasulyesinden yapılmış Japon gıdası)

Eğer emziren bir kadın antibiyotik alır ise bebek de antibiyotiklerin yan etkilerinden muzdarip olabilir. Probiyotik gıdalar ile beslenen bebeklerde bu belirtiler hafifler.

Probiyotik gıdaların yan etkileri:


Yararlı bakteriler bakımından zengin olan yiyecekler tamamlayıcı ve alternatif tıpta kullanılır. Probiyotikler, kapsüller, tabletler ve tozlar şeklinde bulunur. Probiyotiklerin aşırı tüketimi, bağırsaklarda doğal olarak bulunan probiyotik bakterileri yok edebilir. 

Vücut dostu bu bakterilerin türleri ve miktarları kişiden kişiye değişir. Probiyotiklerin yan etkilerini kanıtlamak için gerekli olan daha çok çalışma yapılmalıdır, ancak şimdiki çalışmalar göstermiştir ki bu gıdaların aşırı tüketimi şişkinlik ve gaz gibi hafif yan etkilere yol açar.

Probiyotik bakteriler bakımından zengin olan doğal gıdaların tüketimi, yapay probiyotik takviyelerinin tüketiminden daha faydalıdır. Eğer bir sindirim problemi için probiyotik takviyesi kullanmayı düşünüyorsanız öncelikle doktorunuza başvurunuz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.