Özellikle karın bölgesindeki yağlanma tüm kadınların canını sıkıyor. Peki yağlar neden özellikle bu bölgede birikiyor? Karın yağlarının oluşumu ve yok edilme süreciyle ilgili merak ettiğiniz her şeyi derledik
Yağların vücutta hangi sebeple ve nasıl depolandığı, fazla kiloların oluşmasında önemli bir etken. İnsanların daha zor koşullarda yaşadığı eski dönemlerde vücutta yağ depolanması hayati önem taşıyordu. Vücut, gıdalardan artan enerjiyi yiyecek bulunamadığı zamanlarda kullanmak üzere depoluyordu. Günümüzde enerji depolaması hayati gereklilik taşımasa da; yağ, diğer organların fonksiyonlarını etkileyen hormonları ürettiği için önemli. Cosmopolitan dergisi, vücuttaki yağın oluşumunu ve yok edilme sürecini mercek altına aldı.
HIZLA ZAYIFLAMAYIN!
Diyette yağ alımını kesmek kilo vermeyi hızlandırır mı?
Uzmanlara göre yapılan en yaygın hatalardan biri çok az yemek... Bu, metabolizmanın yavaşlamasına neden olur, vücut olanı koruma moduna girer. Vücudun enerji seviyesini ve metabolik işlemleri sürdürebilmesi için belli bir miktar besine ihtiyaç vardır ve bu nedenle çok az yağ tüketmek de bir problemdir. Diğer bir yaygın hata da sürdürülebilir olmayan bir diyeti takip etmektir. Hızlı zayıflama diye bir kavram yoktur.
Gece geç saatte yemek, kilo vermeyi engeller mi?
Vücudunuz çalışmayı gece de durdurmaz ve uyurken uzun bir süre açlık döneminde olduğunuz için aslında önemli miktarda enerji yakarsınız. Gece acıkanlar için önemli olan yemek yemesi değil, o saatte neyi ne kadar yediğidir. Mutfaktaki raflarınızı meyve ve fındık gibi düşük glisemik indeks değerine sahip atıştırmalıklarla doldurmak, harika bir fikir olabilir. Bu, metabolizmanızın çalışmasını hızlandırır ve sizi sağlıksız yiyeceklerden korur.
Kadın vücudu yaşlandıkça neden biçim değiştirir?
Kadın vücudu genellikle menopoz dönemi öncesine kadar armut biçimindedir, yağlar kalçada depolanır. Menopoz sonrasında ise vücuttaki yağ, orta bölgeye depolanır ve vücut elma biçimini alır. Yağ dağılımındaki bu fark, menopoz dönemindeki hormonal değişikliklerden kaynaklanır.
SPORDAN ÖNCE YİYİN!
Yemeyi egzersizden önce mi yoksa egzersizden sonra mı yemek daha doğru olur?
Egzersizden önce yemek yemek tavsiye edilir. Fakat zamanlama önemlidir. Çalışmadan iki saat önce yapılan yüksek karbonhidratlı ve düşük lifli bir atıştırma idealdir. Bundan daha geç bir zamanda yemek, spor yaparken zorlanmanıza sebep olabilir. Egzersiz sonrası yenen hafif atıştırmalıklar da o sırada boşalan karbonhidrat depolarınızın tekrar yenilenmesini sağlayacağı için uygundur. Spor sonrası yüksek karbonhidrat ve biraz da protein içeren bir öğün idealdir.
ARA ÖĞÜNLER ACIKMAYI ÖNLER!
Vücuttaki yağ hücreleri zamanla değişim gösterir mi?
Birkaç yıl öncesine kadar, doğum sonrası sahip olduğunuz yağ hücrelerinin siz zayıflayıp şişmanladıkça dolup boşaldığı düşünülüyordu. Sonuçta hücrelerin sayısı değişmese de özellikle hamilelerde, yağ hücreleri ciddi oranda büyüyor ve şişmanlamaya yol açıyor.
'Üç ana öğün yiyerek kilo verilir' lafı doğru mu?
Ara öğünler, metabolizmayı hızlandırdıklarından ana öğünlere göre daha yararlıdır. Ara öğün, insülin salgılanmasını düzenler. İnsülin salgısı normal seviyelerde olunca vücudun yağ kırma kapasitesi de düzelir. Ara öğünler, kişinin olur olmaz zamanlarda acıkmasını önler.
KARINDAKİ YAĞ HASTALIK BELİRTİSİ
Karın bölgesinde oluşan yağlanma tehlikeli mi?
Özellikle karın ve bel bölgesinde oluşan aşırı yağlanma; obezite, insülin direnci, tip 2 diyabet, kısırlık ve kardiyovasküler hastalıklara sebep olabilir.
KİLO VERİRKEN BUNLARA DİKKAT!
Öğünlerinizde daha az ve sağlıklı besinler yerken, enerji tüketimini artırmak da kilo vermenin en mantıklı yoludur. Uzmanlar kilo verirken dikkat etmeniz gerekenleri sıraladı.
ÖĞÜN YERİNE GEÇEN KARIŞIMLAR
Bu karışımların bazıları kısa vadede belirgin bir kilo kaybını hedefliyor. Böyle bir zayıflama yöntemi muhtemelen yağ kadar kas kaybını da içeriyor. Bu karışımlar, vücudun depolamadığı kadar yüksek miktarda protein içeriyor. Eski diyetinize döndüğünüz zaman kaybettiğiniz kiloları hızla geri alıyorsunuz.
KİLO VERME İLAÇLARI
Bu ilaçların, vücudun besinlerdeki yağı almasını engelleyen türleri güvenlidir. Ama başta ishal olmak üzere yan etkileri olabilir. Bu durum sizi daha az yağ yemeye yöneltebilir. Daha az yağ yemek de sağlığınıza zarar verebilir.
EGZERSİZ PROGRAMLARI
Egzersiz programları, her zayıflama stratejisinin bir parçası olmalıdır ve mutlaka kas yapmaya yönelik bir direnç çalışması içermelidir. Kas yapmak yağ oluşumunu engeller.
Kaynak: sabah.com.tr
0 yorum:
Yorum Gönder