Responsive Banner design
Home » , » Sağlıklı Yaşamın Anahtarı

Sağlıklı Yaşamın Anahtarı

Probiyotik nedir? Probiyotikler, vücudumuzda çok sayıda bulunan ve sağlığımızı olumlu yönden etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Her insanda doğumla birlikte bağırsaklardaki yerleşik hayatlarına başlayan probiyotikler ek gıda şeklinde de alınabilir. Bu yararlı mikroorganizmalar, vücudumuzu yerleşerek zararlı mikroorganizmalarla mücadele ederler.

Probiyotik eksikliğinde neler gözlenir?
Probiyotikler, hava kirliliği, günlük hayatın yarattığı olumsuz etkiler, kötü beslenme alışkanlığı gibi sebeplerle zamanla azalabilirler. Probiyotik sayısının azalması, ishal, kabızlık, şişkinlik, karın ağrısı, ürogenital enfeksiyonlar, atopik dermatit gibi alerjik durumlarla kendini gösterebilir.

Probiyotiklerin kullanım alanları nelerdir?
Probiyotikler yalnızca sindirim sistemimizle ilgili değildir. Aynı zamanda solunum yolları ile ilgili rahatsızlıklarda, idrar ve üreme yolu enfeksiyonlarında, besin alerjilerinin engellenmesinde bağışıklık ve sindirim sistemini düzenlenmeye yardımcı olur. Probiyotikler bu etkileriyle sağlık alanında son zamanların en çok değer verilen yaklaşımlar haline gelmişlerdir. Herhangi bir yan etkilerinin olmayışıyla uzmanların hastalarına güvenle önerebildikleri takviyelerdir.

Probiyotikler tek başlarına yeterli midir?
Dışarıdan takviye şeklinde alınan probiyotiklerin vücudumuzda yaşayabilmeleri için öncelikle sindirim yolunu herhangi bir dış etkiye maruz kalmadan, sayıca azalmaya uğramadan geçebilmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir şekilde bağırsaklara ulaştığında ise yaşamını devam ettirebilmesi için uygun besinlerle beslenebilmesi gerekmektedir. Bu nedenle dışarıdan alınan probiyotik içeren takviyeler çok iyi bir koruma sistemi ile beraber probiyotiğin besini olan prebiyotikleri içermelidir. Prebiyotik ve probiyotikler fizyolojik fonksiyonel besinler grubunda incelenmektedir. Prebiyotik bir besin bileşenidir. Prebiyotikler bağırsaklarda normal olarak bulunan bakterileri “besleyerek” sağlıklı olma durumunu devam ettirilebilirler. Bir besin bileşeninin prebiyotik olarak nitelenebilmesi için mide ve pankreas enzimlerine dirençli olması, fermente olarak seçici bir biçimde bir veya daha çok türden bakterinin çoğalması koşulu aranmaktadır. Prebiyotiklerin bağırsaklarda fermentasyonu kalsiyum gibi minerallerin emilimini kolaylaştırır.

Her probiyotik her sorun için kullanılabilir mi?
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, optimum etki için uygun probiyotikler ve kombinasyonları kullanılmalıdır. Her probiyotiğin kendine özgü destek sağladığı noktalar vardır, doğru yerde ve etkin şekilde kullanıldıklarında en yüksek verim alınabilmektedir. Nasıl ki her hastalık için farklı ilaçlar mevcutsa, farklı problemler için probiyotik kullanımına da aynı şekilde yaklaşılmalıdır. Unutmamalı ki hiçbir probiyotik veya probiyotik kombinasyonu, tek başına problemlerin hepsini çözemez, düzenlemeye yardımcı olamaz.

Bu nedenle “farklı problemlere farklı probiyotikler” konseptli özelleşmiş probiyotik kombinasyonları gıda takviyesi olarak önerilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.