
Ailede varsa çocuk obez olabilir
Koçak, genetik faktörlerin de büyük önem taşıdığını belirterek, anne-babadan birinin şişman olması halinde çocuğun şişman olma riskinin yüzde 40, her ikisinin de şişman olması halinde yüzde 80'e çıktığını vurguladı. Koçak, ''Uluslararası literatür şunu diyor; 'ılımlı miktarlar üzerinden konuşun'. Alkolü de ılımlı miktarlar üzerinden tavsiye ediyoruz, fast-food'u da...'' şeklinde konuştu.
Eğitim düzeyi obezliği etkiliyor
Ülkedeki şişman bireyler incelendiğinde eğitimin gerekliliğinin ortaya çıktığını anlatan Koçak, ilk sırayı okuryazar olmayanların aldığını, bunu da sırasıyla ilk-ortaokul, lise ve üniversite mezunlarının takip ettiğini söyledi. Koçak, ''Bu da bize çözümü söylüyor; insanları eğiteceksiniz. Burada da en önemli nokta kadınlar. Çünkü onlar mutfaktalar. Onları pişirme ve miktar konusunda eğitmek lazım'' diye vurguladı.
Anneler ne yapmalı?
Çocuğu fast-food ya da patates kızartmasını çok seven annelere de önerilerde bulunan Koçak, ''Hamburgerin ne sıklıkla yedirildiği kadar, nerede yedirildiği de önemli. Bir de çocuğa şu öğretilmeli; 'evet biz bugün hamburger yemeğe gidiyoruz, ama mutlaka akşam sebze yemeği yiyeceksin. Öğlen de meyve'. O çerçeveyi çocuğa öğretmek lazım. Yasaklanmamalı, ancak mutlaka miktarı ayarlanmalı. Yasaklanırsa, bu kez gizli gizli yer'' şeklinde konuştu.
0 yorum:
Yorum Gönder