Responsive Banner design
Home » , » Diyet Yaparken Kendinizi Kandırmayın

Diyet Yaparken Kendinizi Kandırmayın

Yapılan bir çalışmaya göre gerçekten diyet yapanların sayısı son 16 yıldır en düşük seviyede yani bundan 16 yıl önce insanlar bu işi ciddiye alarak diyet yapıyordu. Oysa şimdi diyet yapma fikri çok yaygın ama bu sadece dile getirmekle kalıyor. Yani diyet yapmayı ciddiye alıp başarılı olanların sayısı çok az.

ABD’de yapılmış bir çalışmaya göre diyet yapamayanların çoğu 10 kilo daha zayıflamak istediklerini bildiriyor ama ciddi bir girişimde bulunmuyor. Aynı araştırma sonucuna göre bireyler tıbbi bir tavsiye almak yerine kendi kendilerine diyet yapma kararı veriyor.

Kendi kendine diyet yapma fikri eğer yaşam şeklini değiştirerek hayata daha sağlıklı bakış ve bilimsel bir yol izleyerek gerçekleşiyor ise çok iyi, çünkü kısa süreli hızlı kilo verme programlarından çok daha iyi bir çözüm. Eğer siz de kendi başınıza yeni bir yaşam şekline geçmek istiyorsanız işte size önemli tavsiyeler:

• Daha hareketli bir yaşam için seçenekler oluşturun. Merdiven kullanmak, kısa mesafeleri yürümek veya her gün kaç adım attığınızı kaydeden bir cihaz kullanmak gibi...

• Şişmanlığın oluşumunu önleyin. Şişmanladıktan sonra zayıflamaya çalışmak daha zordur. Bu nedenle, küçük yaştan itibaren enerji dengesine uygun bir beslenme alışkanlığı benimsenmelidir.

• Fiziksel açlık ile duygusal açlığı ayırt etmeye çalışın. Sakın cesaretinizi kaybetmeyin. Hiçbirimiz mükemmel değiliz ve her zaman aynı disiplinde olamayabiliriz. Hep pozitif düşünün...

• Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamayın. Öğün atlamayı alışkanlık haline getirmeyin. Çünkü atlanan her öğünden sonra, diğer öğündeki besin tüketimi daha fazla olmaktadır. Az ve sık yeme prensibi ile metabolik hızınız artar, kan şekeriniz dengede olur ve açlık hissetmezsiniz.

• Çeşitli beslenin. Hiçbir besin yalnız mucizevi bir özelliğe sahip değildir ve hiçbir besin de tek başına suçlu değildir. Hedefiniz hep ölçülü beslenmek olsun.

• Zeytinyağını ve yağlı tohumları tercih edin. Zeytinyağının kalp dostu olduğu birçok araştırmada kanıtlanmıştır. Ancak tüm yağlar gibi, 1 gramı 9 kalori içerir ve fazla tüketimi şişmanlatır. Yağlı tohumlara da dikkat edin bu besinler sağlıklıdır ama kaseler dolusu yediğiniz zaman değil, 10 fındık veya badem veya 3 ceviz, 1 tatlı kaşığı yağa eşittir; ölçülü tüketin.

• Günde 5-7 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Meyve ve sebzeyi yeterli tüketmek kolon, meme, prostat gibi kanser türlerinde azalmaya neden olur ve kalp- damar hastalıklarının riskini azaltır.
• Kalori saymayın dengeli beslenin. Dengeli beslenebilmek için her öğünde beş temel besin grubundaki yiyecekleri bir arada tüketin. Bu şekilde beslenme, besin öğeleri arasında dengeyi sağlar.

• Etiket okumaya başlayın. Kendi kendinizi kontrol ederken ve doğru besini ararken, mutlaka etiketleri okuyun. Besinlerin kalori, yağ ve tuz değerlerini, son kullanma tarihlerini inceleyin.

• Su içmeyi unutmayın. Evde su kesildiğinde temizlik yapamadığınız gibi, yeterli su içmezseniz vücudunuzun da kendi temizliğini yapamadığını unutmayın. Her gün en az 2 litre su içmeyi alışkanlık haline getirin.

• Alkol tüketiminizi sınırlandırın. Fazla alkol tüketen kişilerde hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Aşırı alkol tüketimi ile kalsiyum emilimi azalır, atılımı ise artar.

• Tam tahıl tüketin. Beyaz ekmek yapmak için buğday tanesinin, kepek ve özünün iyice ayrılması, besleyici değerini azaltır. En besleyici ekmek, dış kepeği biraz ayrılmış, fakat özü ve iç kepeği ayrılmamış undan iyice mayalandırılarak yapılan ekmektir.

• Doymuş yağ tüketimini azaltın. Hayvansal besinlerin yağsız olanlarını seçin süt, yoğurt, peynir ve etlerin yağsız kısımlarını tercih edin.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.